MTB Sport

Online sportwinkel

Potgrondaarde is ideaal qua samenstelling voor potplanten 

Waar tuinaarde geschikt is als grond voor in de tuin, is potgrond erg geschikt voor potplanten. Potgrond aarde draagt bij aan een goede wortelgroei van de plant en houdt tevens vocht en lucht vast. Alles om de plant dus optimaal te laten groeien. Jonge kleine stekjes kunt u eenvoudig in een kleinere pot plaatsen. Naarmate de plant groeit kunt u deze meermaals verpotten. Potgrondaarde bestaat uit voeding, organische materialen en meststof. Er zijn diverse soorten potgrondaarde en de stoffen staan op de verpakking vermeld. Tuinaarde bestaat meer uit veen, turfgrond, klei en zand. Dit hangt puur af van de regio waar uw tuin ligt en welke grondsoorten het gebied heeft. Potgrondaarde heeft een hoge luchtigheid en is makkelijk te bewerken, om te scheppen en bij te vullen. 

Planten gedijen goed in potgrondaarde 

Potgrond aarde zorgt voor goede plantengroei. Lucht en vocht worden veel beter vastgehouden dan bij tuinaarde het geval is. De gaatjes in de pot zorgen voor afvoer van overtollig water. Het droogt echter wel sneller uit en u moet planten dus vaker van water voorzien die in een pot staan. Potgrond kan ook goed voor kamerplanten worden gebruikt. Universele potgrondmix is hiervoor geschikt. De potgrondaarde moet een hogere kwaliteit bevatten voor kamerplanten omdat de temperatuur in de woonkamer vaak hoger ligt dan die in de tuin. Ook moeten de planten handmatig water krijgen omdat ze niet worden blootgesteld aan regen en vocht van buiten.  

Kamerplanten en potgrondaarde 

De luchtigheid en de PH-waarde van de kamerplantenpotgrond is belangrijk om zo een optimale groei te bevorderen. Lucht zorgt ervoor dat er ruimte in de pot ontstaat waardoor de wortels beter kunnen groeien. Voor kamerplanten moet de grond vaker worden ververst. Verder moeten ze eens in de zoveel tijd worden verpot. De planten krijgen kalkwater uit de kraan. Dit gaat niet ten goede aan potgrond. Daarom is regelmatige verversing noodzakelijk. Verder kan de grond worden doorgespoeld met water om de grond van kalkresten te ontdoen. De potten moeten over goede afwatering beschikken zodat schimmels geen kans krijgen on de plant aan te tasten. De gaatjes onderin de pot zorgen voor waterafvoer.  

Liters aan potgrondaarde 

Elk formaat plant heeft een passende pot nodig. Dit hangt af van de groei en het formaat van de plant. De kleine potten van 20 x 20 cm en 30 x 30 cm moeten ongeveer 4 tot 13 liter aan potgrondaarde bevatten. Potten van 100 x 40 x 40 cm moeten een inhoud van 200 liter. Het voordeel is dat potgrondaarde lichter is dan tuinaarde, en zakken dus makkelijker zijn te tillen. Om het te tillen kunnen ook meerdere kleine zakken worden gekocht met minder inhoud.