MTB Sport

Online sportwinkel

Hoogbegaafd zijn: slimmer dan de rest?

Hoogbegaafdheid heeft niet perse alleen te maken of je slimmer bent dan de rest. Als hoogbegaafde ben je wel, technisch gezien, anders bedraad dan de rest. Je kan vaak sneller en intenser reageren vergeleken met anderen, en dit is vaak meer zichtbaar in kinderen. Bij https://giftedpeople.eu/, informeren zij mensen wanneer en hoe ze hoogbegaafd kunnen zijn. Hier wordt het ook geen hoogbegaafd genoemd, maar ‘gifted people’ omdat hoogbegaafd zijn geen negatieve connotatie zou moeten hebben. Hoogbegaafdheid kan moeilijk zijn en problemen veroorzaken, maar sommige mensen hebben er ook baat bij.

Slimmer zijn dan anderen hoogbegaafd zijn

Kinderen en volwassenen merken al het verschil als zij hoogbegaafd zijn. Dit is te zien in, bijvoorbeeld, bepaalde situaties. Een voorbeeld van zo’n situatie is te zien in hun opleiding. Als je hoogbegaafd bent, kan je sneller maken en je leert soms gemakkelijker, maar ook sneller ontwikkelen in vergelijking met bijvoorbeeld anderen in je klas. Dit is ook gerelateerd aan IQ hoogbegaafd zijn. Dit betekent dat je een bovengemiddelde IQ hebt vergeleken met je leeftijdsgenoten. Bij kinderen is een IQ-score tussen de 90 en 110 gemiddeld. Als je boven de 120 zit, zit je al boven het gemiddelde en word je gezien als iemand met een begaafd intelligentieniveau. Je bent dus hoogbegaafd als je IQ een score van hoger dan 130 haalt. Maar, belangrijk te onthouden is dat alleen een hogere IQ-score niet gelijk getekend dat je hoogbegaafd bent. 

Hoe word iemand hoogbegaafd?

Veel mensen denken dat hoogbegaafd zijn genetisch een aangeboren is. Terwijl dat wel waar is in de meeste gevallen, mensen kunnen ook bepaalde oefeningen doen om hun begaafdheid door te laten groeien. Mensen die al begaafd zijn horen in de categorie van een IQ rond de 120 of hoger. Als je hoogbegaafd bent, zit je in de kleine 2.5% van de mensen die ook hoogbegaafd zijn. Dat zijn er dus niet heel veel. Maar, zoals al gezegd werd, kunnen begaafde mensen werken aan hun niveau van begaafd zijn. Een paar voorbeelden hiervan zijn: woordgrappen maken, veel vragen stellen (en dus ook doorvragen), blijf nieuwsgierig, lees de relativiteitstheorie van Einstein, en nog veel meer. Herinner wel: als je deze dingen doet betekent het niet gelijk dat je hoogbegaafd bent, het zijn gewoon factoren die het versterken.