MTB Sport

Online sportwinkel

Een stand up paddle board gebruiken is een sport met gevaren

fitness vlaardingen

Een stand up paddle board is een begrip geworden in de hele wereld. Je zit in binnen- en buitenland steeds meer mensen deze sport beoefenen, ook wel bekend als suppen. Deze sport is goed voor lichaam én geest doordat je een full-body workout in de rustige natuur uitoefent. De afkorting voor stand up paddle board is een supboard of SUP-board en het gebruik ervan kan bij onvoorzichtigheid serieuze gevaren met zich mee brengen. 

Gebruik een stand up paddle board alleen als je kunt zwemmen

Het is leuk om op een supboard te staan, maar je kunt er natuurlijk ook vanaf vallen. Voor je de wijde wereld in trekt zal je eerst oefenen, maar toch kan je nog steeds van je board afvallen. Dit kan zijn omdat je in onbalans raakt of omdat er een factor van buitenaf is. Denk bijvoorbeeld aan een boot of andere supper die je per ongeluk aanstoot. Als je niet kan zwemmen kan dit ernstige gevolgen hebben, want hoe kom je terug naar de kant? Het hangen op je board is een tijdelijke redding, maar als je bijvoorbeeld een opblaasbaar board gebruikt die lek gaat, is dit ook geen oplossing meer. De gedachte dat je in het ondiepe water blijft is een Fata Morgana. Je kunt namelijk afdrijven of je denkt dat het water ondiep is, maar dit blijkt toch net iets dieper waarbij in paniek je alsnog kunt verdrinken.

Ondanks dat het geen alternatief is, is het wel een verstandige keuze om ondanks je zwemdiploma ook een reddingsvest te dragen tijdens jouw tocht. Als je dit ook nog eens combineert met een enkelkoord zodat je niet weg kan raken van je board, dan heb je je optimaal voorbereid en voorkom je kleine problemen zoals het afdrijven van jouw stand up paddle board. 

Zorg voor goed onderhoud aan jouw board

De veiligheid onderweg en jouw bewustzijn van de omgeving waar je je in bevindt is ontzettend belangrijk. Toch wordt onderhoud van jouw board snel vergeten daardoor, maar dit is net zo belangrijker. De veiligheid zit namelijk ook in de spullen en de kwaliteit ervan. Denk hierbij aan een opblaasbaar supboard dat tijdens het suppen lek gaat onderweg, maar wat je had kunnen voorkomen door hem niet telkens vol opgeblazen in de zon te laten liggen. Kies er namelijk voor om jouw opblaasbare stand up paddle board op een donkere koele plaats te leggen en laat hem voor ongeveer de helft leeglopen als je hem niet direct weer gebruikt. 

Het gebruik van jouw stand up paddle board is spannend, uitdagend en vooral leuk, maar het is en blijft een sport met haar gevaren. Jouw veiligheid staat altijd voorop en je moet je daarom ook bewust zijn van jouw kunnen, jouw omgeving en de kwaliteit van jouw spullen. Ga niet op pad als het onweert, mocht je denken dat je supboard aan het einde van zijn leven zijn neem dan het risico niet en vergeet geen zwemvest te dragen als aanvulling.