MTB Sport

Online sportwinkel

Hiken in de juiste outfit

Het dragen van de juiste wandelkleding kan uw wandelervaring drastisch verbeteren door u in staat te stellen comfortabeler, sneller en zelfs veiliger te wandelen. In combinatie met uw beschermende kleding en andere draagbare accessoires, vormen deze belangrijke items het zogenaamde lagensysteem. Dit is waar verschillende stukken van outdoor kleding strategisch worden geplaatst om u warm, droog, en beschermd tegen de weerselementen te houden. Laten we eens kijken hoe deze lagen samenwerken om optimale bescherming en comfort te bieden tijdens uw trektochten.

Jassen

Jassen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw wandelkleding ensemble. Net als uw regenjas moet een jack warmte bieden om de koude temperatuur te bestrijden als u bevriest of onderkoeld raakt. Het moet ook voldoende ventilatie hebben voor die warme dagen waarop de temperatuur onverwacht een sprongetje maakt. Het is belangrijk dat u een jas kiest die waterdicht en ademend is, en die u comfortabel zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan merken zoals Parajumpers of Airforce. Dit zijn merken die u veel comfort zullen brengen tijdens uw hiketochten. 

Laagjes

De beste laagjes zijn katoen en wolmixen, omdat ze warm zijn zonder volumineus te zijn en ze je lichaam geïsoleerd houden. Voor de perfecte mix van materialen, kies een top gemaakt van één vezel, één thermische kwaliteit, en één vochtregulerende kwaliteit. Een thermische stof zoals thermische wol houdt uw lichaam bijvoorbeeld warm bij koeler weer en zorgt ervoor dat u het niet te warm krijgt bij warmer weer. Een mix van materialen zoals nylon en katoen laat de lucht door het shirt circuleren en helpt de temperatuur te reguleren. En natuurlijk zijn er Merino wol producten die de perfecte mix van materialen maken, waardoor je ultieme warmte krijgt zonder aan stijl in te boeten.

Een andere laag die je aan je wandelkleding kunt toevoegen, is een tussenlaag. Over het algemeen wordt aanbevolen om je kleding zo te lagen dat de middelste laag zich bij je basislaag bevindt, de tweede middelste laag bij je oksel, de derde bij je torso en de vierde bij je omslagdoek. Je buitenste lagen dienen natuurlijk allemaal verschillende doelen, zoals de eerder genoemde shirts, truien, sokken en schoenen. Maar merinowol is een uitstekende keuze voor alle vier de lagen, vanwege de vele voordelen.

Een andere laag die altijd in uw wandelkleding aanwezig moet zijn, is een basislaag. Een basislaag helpt bij het afvoeren van de warmte die anders langs uw benen kan ontsnappen. Zonder de hulp van een basislaag, kan je heel goed eindigen rillen op een koude nacht omdat je lichaam probeert zichzelf te beschermen tegen de kou.

Comfort

Als het op comfort aankomt, heb je drie opties. Ten eerste kun je comfort hoog in het vaandel dragen en wandelkleding kopen die ongevoerd of isolerend is. Ten tweede kunt u isolerende wandelkleding kopen en uzelf de optie geven om bij koudere temperaturen een shell- of softshell-jack te dragen. Ten slotte kunt u ongevoerde kleding kopen en hopen dat het dik genoeg is om u warm te houden, zelfs op ijzige wateren. Geïsoleerde wandelkleding is de meest effectieve manier om comfort in uw wandelkleding te dragen.