MTB Sport

Online sportwinkel

De strijd tegen winterdepressie

lichttherapie

Heel veel mensen in Nederland (en waarschijnlijk ook in andere landen waar de zomer te snel verandert in herfst en winter) hebben last van een winterdepressie. Je voelt je vermoeid, futloos, prikkelbaar, inspiratieloos, ga zo maar door. Als je niet weet wat je het beste tegen deze klachten kan doen, lees vooral door! Er zijn juist veel oplossingen tegen een winterdepressie, en dit is één van de best werkende: lichttherapie. Geen pilletje, kwakzalfje of andere medicijnen die door de wetenschap zijn bedacht. Dit is één van de meest natuurlijke en fijne manieren. 

Vermindering van klachten

Hoe verminder je nou het beste die vervelende klachten die iedereen in de winter lijkt te hebben? Dit doe je het beste en ook het meest effectief door middel van lichttherapie. Lichttherapie wordt veel door mensen gebruikt die niet genoeg zonlicht krijgen. Dit komt veel voor van de overgang van de zomer naar de koude, donkere herfst- en wintermaanden, maar ook voor mensen die uit een warm en zonnig land naar Nederland komen. Niet alleen slikken ze vitamine C (wat goed is voor meerdere doeleinden die je normaal als bijwerking van zonlicht krijgt), maar ze gebruiken ook speciale lampen die zonlicht nabootsen. 

lichttherapie

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie wordt voornamelijk dus gedaan met behulp van speciale lampen die zonnestralen en hitte uitstralen. Naast dit nabootsen, zijn er ook nog veel meer voordelen aan lichttherapie behalve het bestrijden van klachten van winterdepressie. 

Zo kan je bijvoorbeeld denken aan spierpijn (de hitte vermindert spanning op je spieren), slechte nachtrust (door een jetlag, onregelmatige diensten op werk, etc.), huidaandoeningen (acne, vitiligo, rimpels, eczeem, psoriasis, etc.), en ook als handig steuntje om natuurlijk en uitgerust wakker te worden in de ochtend door je biologische klok te herstellen. 

Door het gebruik van een natuurlijke, oranje of gelige gloed, denkt je lichaam dat de zon opkomt, en word je dus automatisch wakker. Wanneer in de wintermaanden de zon achter de wolken verscholen blijft, is zo’n lamp en lichttherapie heel handig om je lichaam meer rust en regelmaat te bieden.