MTB Sport

Online sportwinkel

Hoe heeft je mondgezondheid invloed op je fitheid?

Gezond tandvlees en gezonde tanden zijn belangrijke indicatoren voor je algehele gezondheid. Naar welke tandarts je ook gaat, elke tandarts werkt vanuit een preventiegedachte, zo dus ook tandartspraktijk Schiedam. De halfjaarlijks controleren van gebit en tandvlees bij de tandarts is daardoor voor de meeste mensen tegenwoordig dan ook een standaard gewoonte. Ben je benieuwd wat je naast preventieve tandarts bezoekjes nog meer kunt doen om jouw gebit zo gezond mogelijk te houden? Kom erachter of de gezondheid van je mond invloed op je fitheid heeft. Lees gauw verder!

Wat je eet is wat je bent

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts in Zuid Holland? Kijk dan eens naar tandarts Vlaardingen. Van kinds af aan wordt ons verteld dat te veel suikers en het slecht poetsen van je tanden zorgen voor gaatjes. Maar hoe zit het met de rest van ons eetgedrag en onze mondgezondheid? Er zijn diverse tandheelkundige studies die aantonen dat een gezond eetpatroon met voldoende omega 3 vetzuren, vitamine D en C en veel vezels, bijdragen aan een goede mondgezondheid. En met name groenten en fruit blijken uit diverse studies een enorme bijdrage te leveren aan de gezondheid van vooral je tandvlees. Uit vele andere onderzoeken en studies is verder gebleken dat de relatie van het tekort aan binnenkrijgen van vitamines en mineralen verkregen uit groenten en fruit ook zorgt voor grotere kans op hart en vaatziekten en kanker. Dus eet genoeg groenten en fruit en zorg zo voor een goede vitaliteit van binnen uit!

De impact van tand- en mondhygiëne op je fitheid

We zijn allemaal bekend met het belang van het regelmatig trainen van onze spieren om in goede fysieke conditie te blijven. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook onze tanden een belangrijke rol kunnen spelen in onze algemene fitheid. Dit is gebleken uit onderzoek van professor Needleman van de University College London Eastman Dental Institute, waarbij de mondgezondheid van topsporters werd onderzocht. Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine, blijkt dat hoewel professionele mannelijke en vrouwelijke sporters over het algemeen goed voor hun lichaam zorgen, ze vaak hun gebit verwaarlozen, met alle negatieve gevolgen van dien. Een vijfde van de deelnemers had last van tandvleesontstekingen, terwijl maar liefst de helft ernstige tanderosie en tandbederf vertoonde. Needleman concludeerde dat het gebrek aan aandacht voor tand- en mondhygiëne een negatieve invloed had op de sportprestaties van de deelnemers. Zijn onderzoek toonde aan dat tand- en mondhygiëne een cruciale factor is voor de gezondheid en fitheid van alle mensen, niet alleen topsporters.

Je tanden in topconditie

Dus wil jij het maximale uit jouw lichaam halen? En je lichaam in optimale fitheid houden? Zorg dan dat je net zo veel tijd aan je gebit besteed als de tijd aan je lichaam. Poets minimaal 2 keer per dag én niet onbelangrijk: op de juiste manier, duw niet te hard en maak  cirkelvormige bewegingen. Want naast  goed in je vel zitten, wil je dit natuurlijk ook uitstralen. En hoe doe je dat nou beter dan met een stralend gebit!