MTB Sport

Online sportwinkel

Revalideren na een heupoperatie: zo pak je het aan

fysio in Dordrecht

Een heupoperatie is een ingrijpende situatie, maar voor de meeste mensen ook een opluchting na veel pijn. Na de operatie mag je meestal wel meteen steunen op je heup, maar weer helemaal goed lopen duurt wel een tijdje. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen na een heupoperatie. In dit artikel geven je een aantal handige tips. 

Na de heupoperatie

De eerste 4 tot 6 weken loop je waarschijnlijk met krukken voor meer stevigheid en om te voorkomen dat je valt. Belangrijk is om een fysiotherapeut in te schakelen die jou kan helpen revalideren. Een fysiotherapeut helpt je om goed te bewegen. Je doet oefeningen om pijn te verminderen, je spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Het is belangrijk om genoeg te bewegen met je nieuwe heup. De eerste 3 maanden moet je wel voorzichtig zijn. Door een verkeerde beweging of te zware belasting kan de kop uit de kom schieten. Dit heet heupluxatie.

Doe voorzichtig

Om te voorkomen dat je heup uit de kom schiet kun je een aantal dingen doen. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Buig je heup niet meer dan 90 graden (dus niet hurken of met opgetrokken knieën zitten)
  • Loop altijd de trap op en af met het goede been voor
  • Draai niet te snel om, en maak geen onverwachte bewegingen
  • Spring niet en ga zeker niet hardlopen
  • Loop niet op onregelmatig terrein, zoals in een bos

Fysiotherapie

Met fysiotherapie herstel je sneller en voel je je zeker sneller beter. En fysiotherapeut weet precies hoeveel en hoelang de heup belast kan worden. Door middel van verschillende oefeningen leer je steeds meer gewicht op de heup te dragen, tot je weer normaal kunt bewegen en lopen. Fysiotherapie is door het hele land te vinden. Woon je toevallig in de buurt van Dordrecht? Kies dan voor fysio in Dordrecht.

Hoe lang duurt het herstel?

Reken erop dat je ongeveer 4 tot 6 weken op krukken loopt. Daarna duurt het 3 tot 9 maanden voordat je weer helemaal hersteld bent. Aan het werk gaan is voor sommige mensen geen probleem, omdat ze zittend werk hebben, maar voor andere mensen is dit wat lastiger. Belangrijk is dat je altijd goed naar je lichaam luistert en het advies van je chirurg en fysiotherapeut goed opvolgt. 

Eet gezond 

Het klinkt misschien logisch, maar na een operatie is het extra belangrijk om gezond te eten en voldoende vitamines binnen te krijgen. Je lichaam heeft de voedingsstoffen extra hard nodig om jouw wond te laten herstellen en je lichaam weer helemaal gezond te krijgen. Vergeet deze stap dus zeker niet, en eet wat meer groente en fruit tijdens de revalidatieperiode. 

Herstellen na een heupoperatie is super belangrijk, doe vooral voorzichtig, luister naar je lichaam en zorg voor een goede fysio die jou kan begeleiden in het proces. Eet verder gezond en neem zo nodig wat extra vitamines. Veel succes!