MTB Sport

Online sportwinkel

Zo kun je sporten in de tuin

Sport je graag, maar ben je niet zo’n fan van de drukke sportschool? Dan kan je ook je sportabonnement opzeggen en beginnen met thuis sporten. Als je een tuin hebt dan is dit een fijne plek om te sporten, omdat je lekker in de buitenlucht bent en waarschijnlijk meer ruimte dan binnen hebt. Helaas regent het vaak in Nederland en kunnen de winters erg koud zijn wat je kan weerhouden om in de tuin te sporten. Een tuinhuis of blokhut in de tuin biedt daarom de perfecte plek om buiten te sporten. Lees verder voor meer informatie hoe je van je tuinhuis een fitnessruimte kan maken en welke sportmaterialen je kan gebruiken. 

Van tuinhuis of blokhut naar fitnessruimte

Spookt het idee al een tijdje door je hoofd dat je graag een eigen fitnessruimte wilt? Is je huis hier niet geschikt voor omdat hij niet groot genoeg is of zijn alle kamers al in gebruik, heb je wel een grote tuin? Bouw dan een fitnessruimte in je tuinhuis of blokhut! Tuinhuizen en blokhutten bieden een relaxte en aangename sfeer en daarnaast bieden ze ook nog genoeg ruimte om verschillende sporten uit te oefenen. Je kunt een isolatiesysteem laten inbouwen, zodat je je tuinhuis of blokhut tot de perfecte fitnessruimte kunt ombouwen waar je heel het jaar gebruik van kunt maken. 

Waar moet je op letten?

Als je je tuinhuis of blokhut als fitnessruimte wilt gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Denk goed na of je fitnessapparatuur wilt gebruiken of kleine sportmaterialen wilt gebruiken. Dit is heel belangrijk voor het maken van de keuze betreft de grootte van het tuinhuis of blokhut. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van het dak. Het is namelijk vervelend als je strekoefeningen wilt gaan doen, maar met je handen het plafond raakt. Zoals al eerder is benoemd wordt aangeraden om je tuinhuis te isoleren, zodat je er ook in de winter gebruik van kan blijven maken. Tot slot moet je ook denken aan de soort vloer, omdat je tijdens het sporten met gewichten zal werken.

Sportmateriaal

Jouw trainingsdoelen bepalen welk sportmateriaal je thuis nodig hebt. Je kan een hoop oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, maar als je bijvoorbeeld echt spieren wilt gaan kweken, dan zijn een aantal sportmaterialen essentieel. Een echt musthave is een fitnessmatje, zodat je je oefeningen comfortabel kunt uitvoeren. Een kettlebell kun je gebruiken voor verschillende oefeningen voor je gehele lichaam, maar voornamelijk je core. Met dumbbells kan je je oefeningen verzwaren en zo je spieren versterken. Een weerstandselastiek kun je gebruiken om je spieren op te warmen of bepaalde oefeningen zwaarder te maken. Tot slot is een fitnessbal handig omdat hier verschillende spiergroepen mee kan trainen, zoals je armspieren, beenspieren en ook je balans. 

Sporten zonder materiaal

Je kan natuurlijk ook zonder materiaal in je tuinhuis of blokhut sporten, al kan een fitnessmatje soms wel handig zijn. Bij oefeningen zoals sit-ups of planken is een fitnessmatje fijn, maar het is niet bij elke oefening nodig. Zonder materiaal kan je oefeningen met je eigen lichaamsgewicht doen. Denk aan burpees, opdrukken, of jumping jacks. Het grootste voordeel van sporten zonder materiaal is dat je kunt doen wat je maar wilt, want je traint je spiergroepen met je eigen lichaamsgewicht. Door te sporten zonder gewichten raken je spieren minder snel overbelast, waardoor je de kans op blessures verkleint. Ideaal dus!