MTB Sport

Online sportwinkel

Gebruik van een crosstrainer bij verschillende trainingsdoelen

Het grote voordeel van trainen op een crosstrainer in vergelijking met een vergelijkbare manier van trainen, zoals hardlopen (op een loopband) is dat je niet bij elke stap neerklapt, waardoor je knieën een stuk minder worden belast. Voor veel mensen is de crosstrainer daarom een beter optie, vooral voor mensen met overgewicht of blessures. Bovendien heeft de crosstrainer effect op je buikspieren, benen, armen en rug. Je neemt dus je hele lichaam mee in de training. Op verschillende crosstrainers van FitnessDelivery kun je je trainingsdoel instellen, zodat je automatisch een goed schema aanhoudt. Mocht je een crosstrainer zonder vooraf ingestelde trainingsmodi hebben, dan heb je iets aan onderstaande informatie.

Bron: FitnessDelivery

Hart- en longconditie verbeteren

Als je doel is om je conditie van hart en longen te verbeteren, heb je zeker iets aan een crosstrainer. Je kunt dan kiezen voor een lange training op relatief rustig tempo of een kortere op een sneller tempo.

Afvallen

Door tijdens de training op de crosstrainer je hartslag in de gaten te houden, weet je hoe je op een veilige manier in de vetverbrandingszone dit. De veilige vetverbrandingszone ligt tussen de 60 en 75% van de maximale hartslag (maximale hartslag = 220 – je leeftijd). Voor iemand van 45 jaar oud is dat dus tussen de 105 en 131 slagen per minuut. Vaak zit er een hartslagmeter op het apparaat, waarmee je je hartslag kunt monitoren.

HIIT

Het voordeel van HIIT, oftewel high-intensity interval training, is dat ze zo effectief zijn, omdat je intense momenten afwisselt met minder intense momenten. Dit zorgt ervoor dat je je veel effectiviteit in relatief weinig tijd gebruikt. Het momentum dat je steeds opbouwt voor je intensieve deel, laat je steeds weer wegvallen en dit kost veel energie voor je lichaam. Ook na de HIT-training gaat je hoge verbranding nog een tijdje door.