MTB Sport

Online sportwinkel

Wist je dit al over hondenvoer?

Variatie is belangrijk

Afhankelijk van hoe kieskeurig uw hond is en wat hij nodig heeft, kan het wel eens een zoektocht zijn naar hondenvoer waar uw hond gek op gaat worden, maar wat tegelijkertijd ook goed voor hem is. Een veelgemaakte fout bij het voeren van een hond is er geen variatie in brengen. Net als mensen houden ook honden er niet van om elke dag hetzelfde te hebben. Het is daarnaast ook erg ongezond om er geen variatie in te hebben in zowel vlees als in blikvoer of zak brokken. Hondenvoer kopen is niet een te grote moeite, maar wel een belangrijke.

Brokjes of blikvoer?

Wat goed is om te onthouden, is dat zowel brokjes als blikvoer voordelen hebben en goed kan zijn voor de hond. Het ligt niet zozeer aan de structuur van de voeding, maar wat er in zit. Natvoer heeft een sterkere geur en dat vinden honden heerlijk. Hondenbrokken zijn daarentegen duurzamer omdat de porties kleiner kunnen zijn. Natvoer zorgt ervoor dat uw hond gemakkelijk meer vocht binnen krijgt, wat natuurlijk heel handig is. Droog voer is dan weer goed voor de tanden en het doseren is makkelijker. Het gewicht van uw hond blijft bij brokjes ook langer stabiel. Lees snel verder wat de samenstelling moet zijn.

Samenstelling voeding

Belangrijk om te weten is wat er eigenlijk in het blikvoer of brokjes van uw hond moet zitten. Zo is het belangrijk dat de brokjes goed verteerbaar moeten zijn. Als uw hond te weinig ontlasting heeft, kan het zijn dat de schadelijke bacteriën nog in de darmen blijven. De grondstoffen moeten kwalitatief zijn en er moet een balans zitten tussen het eiwit- en vitaminegehalte. Ook is het belangrijk dat er een hoog omega-3-vetzuren gehalte in zit. En, natuurlijk niet te vergeten, de smaak moet lekker zijn zodat uw hond het niet met tegenzin opeet.

Smaak en prijs

Honden zijn dol op zoet. Het is daarom normaal als u suiker tussen de ingrediënten van blikvoer of brokken ziet. Soms wordt dit aangeduid als een E-nummer of andere termen zoals fructose. De prijs voor hondenvoer is vaak erg laag. Hou rekening dat vlees wat erin zit normaal veel duurder is dan de prijs die wordt gehanteerd. Check daarom altijd wat er eigenlijk écht in zit. Door dit goed te checken zorgt u ervoor dat u uw hond goed verzorgt en niks te kort komt.

Feiten en fabels

Door alle informatie die u kunt zoeken op het internet en van anderen hoort kan wel eens verwarring brengen. Het is bijvoorbeeld een fabel dat een oudere hond minder vitaminen en eiwitten nodig heeft. Ook een oudere hond heeft deze nog steeds evenveel nodig. Het is belangrijk dat deze goed te verteren zijn en de juiste aminozuren. Ook een onsmakelijk gedrag zoals het eten van ontlasting, betekent niet dat een hond een tekort aan vitaminen heeft, maar het is een kwestie van slecht gedrag die u de hond kunt afleren. Als uw hond te dik is, focus dan niet op het geven van minder voer, maar wel met minder calorieën.

Overige weetjes

Nog een paar leuke weetjes: af en toe een kauwbot is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van een hond. Bij het kauwen maakt uw hond het gelukshormoon endorfine aan en wordt het een extra blije hond. Hondenvoer mag niet in de magnetron, ongeacht in welke stand. Bij tandsteen moet u letten op de vertering van uw hond, het komt namelijk niet door ergens aan te knabbelen.