MTB Sport

Online sportwinkel

Wist jij al hoe schaken is ontstaan

Tegenwoordig zijn veel bordspellen tijdens het thuiszitten enorm populair geworden. Ook schaken is erg populair en kent een rijke geschiedenis. De sport is waarschijnlijk in Oost-Perzië ontstaan in de zesde eeuw en werd rond de 18e eeuw populair in Europa. Schaak komt van het Perzische woord shah, wat vrij vertaald koning betekent. In de loop van de eeuwen is dit spel verder naar het oosten verspreid, richting China en Japan. Pas in de elfde eeuw werd de sport opgemerkt in Europa. Tegenwoordig vind je veel verschillende schaakborden die elk van een ander materiaal gemaakt zijn, zowel online als op een echt schaakbord.

Handgemaakte authentieke schaakborden

Schaakborden verschillen in soorten en maten, bijvoorbeeld of ze handgemaakt zijn. Zulke handgemaakte schaakborden zijn van beukenhout gemaakt en bieden een uniek uiterlijk die goed als interieur kunnen gebruikt worden. Dergelijke schaakborden zijn van hoge kwaliteit en kunnen door zowel beginnende als professionele schakers worden gebruikt. De kleuren van het bord worden vervaardigd door andere stukken hout toe te voegen. Daarnaast bevat het bord allerlei decoraties die kleine details weergeven om zo het schaken tot een genot te vormen. De handgemaakte authentieke schaakborden bieden een mooi uiterlijk die van hoge kwaliteit is voorzien.

Welke onderdelen heb je nodig?

Om een potje te kunnen schaken, heb je naast het schaakbord natuurlijk ook nog een aantal andere onderdelen nodig. Ten eerste bestaat het klassieke schaakbord uit een afmeting van 40 bij 40 centimeter. Om op het schaakbord te kunnen spelen, heb je schaakstukken nodig. Een schaakspel bevat 32 schaakstukken, waarbij elke speler dus 16 schaakstukken in gebruik heeft. Daarbij heeft elke speler 1 koning, 1 dame, 2 torens, 2 lopers, 2 paarden en 8 pionnen. Elk schaakbord bevat daarnaast 64 velden, 8 horizontale en 8 verticale vakjes. Bij het begin is het zaak om de witte dame op witte vakjes en de zwarte dame op zwarte vakjes te hebben.

Wat houdt backgammon in?

Het spel backgammon is een van de oudste spellen die we in dit land kennen en kan door twee spelers gespeeld worden. De bedoeling van het spel is dat je gaat dobbelen en probeert alle steentjes naar de andere kant van het bord te krijgen. Daarbij is het zaak om behendig te werk te gaan, maar gelukt speelt ook een grote rol. Wie als eerste de 15 stenen aan de overkant heeft, wint het spel. Speler 1 heeft 5 schijven op punt 6, 3 schijven op punt 8, 5 schijven op punt 13 en 2 schijven op punt 24 en speler 2 heeft dezelfde aantal schijven maar dan omgekeerd. Het bord wordt dus gekenmerkt door 24 gekleurde driehoeken.

De oorsprong van backgammon

Het spel kent haar oorsprong uit het Oosten, waar nu ongeveer Iran ligt en werd omstreeks 5000 jaar geleden al gespeeld. Daarna is het spel overgewaaid naar andere landen zoals Egypte en China. Door de aanwezigheid van het Romeinse Rijk is dit spel vervolgens meegegaan naar Griekenland en Italië. Vanuit hier werd het spel geïntroduceerd in Europa. Het spel werd razend populair en vormt nu een van de oudst gespeelde spellen. Door de makkelijke spelregels is het spel heel toegankelijk en kan iedereen eraan meedoen. Je hebt alleen maar het bordspel nodig in combinatie met een paar dobbelstenen.