MTB Sport

Online sportwinkel

Wist jij al het verschil tussen een autoverzekering en een brandverzekering?

Verzekeringen sluiten we af om onszelf te beschermen tegen kosten die we ons niet kunnen veroorloven. Sommige van deze zaken moeten we verplicht afsluiten volgens de wet, anderen sluiten we af ter extra bescherming. In dit blog leggen wij de verschillen uit tussen een autoverzekering en een brandverzekering: twee verschillende soorten verzekeringen

1: de verzekeringen dekken twee hele verschillende dingen

Zou je niet denken he, dat een brandverzekering en een autoverzekering twee hele verschillende dingen dekken? Een autoverzekering vergelijken met een brandverzekering is eigenlijk best vanzelfsprekend. Het enige wat deze twee eigenlijk wel gemeen lijken te hebben is het feit dat ze allebei een verzekering zijn. Bij een autoverzekering draait het alleen om dat de schade rondom een auto wordt gedekt. Als je dus last hebt van een deuk in de achterkant van je auto, dan kan de verzekeraar deze kosten voor je dekken. Uiteraard hangt dit ook af van wat voor voorwaarden je verzekering op papier heeft.

Bij een brandverzekering wordt brandschade gedekt. Soms vallen hier ook andere soorten schade onder, maar het is voornamelijk schade dat veroorzaakt is door brandoorzaken, zoals rook- of roetschade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je woning in brand raakt, waardoor al je bezittingen kapot raken. De brandverzekeraar zal dan de kosten hiervoor dekken, mits je deze voorwaarden ook in je verzekeringspakket zit.

2: een brandverzekering is niet verplicht

In tegenstelling tot een autoverzekering is een brandverzekering niet wettelijk verplicht om af te sluiten. Voor alle mensen die dus in het bezit zijn van een auto moeten ze volgens de Nederlandse wet een verzekering afsluiten. Dit houdt in dat je minimaal de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheids verzekering) hebt afgesloten. Of je jezelf wilt beschermen tegen andere soort kosten, dat is geheel aan jou. Er wordt ook gecheckt namens het Rijksdienst voor Wegverkeer of je wel een verzekering hebt.

Hoewel een brandverzekering niet wettelijk verplicht is, kan het wel eens verstandig zijn om eentje af te sluiten. Om op te draaien voor de kosten die veroorzaakt zijn door brand: dat is niet wat iedereen wil en kan veroorloven met zijn of haar portemonnee. Het kan dus wel een kijkje waard zijn om even te checken wat een brandverzekering voor jou kan betekenen.

3: er zijn verschillende soorten autoverzekeringen

Zoals net genoemd is het verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een auto hebt. Er zijn ook echter nog andere soorten autoverzekeringen naast deze. In een autoverzekering simulatie zie je wel eens verschillende verzekeringen. In de autoverzekeringen categorie heb je ook nog beperkt casco dekking en allrisk dekking. Elke verzekering dekt een bepaald aantal soorten schade. Bij een WA verzekering wordt bijvoorbeeld alleen schade aan anderen gedekt (de basis). Bij beperkt casco wordt meerdere soorten schade gedekt. Voorbeelden hiervan zijn diefstal en inbraak, ruitschade en storm- en brandschade. Bij allrisk worden alle soorten schaden die hiervoor genoemd zijn, plus schade door eigen toedoen en vandalisme.

Welke dekking(en) kies je dan voor je auto? Dit hangt vaak af aan hoe oud je auto is. Bij een nieuwere auto (tot 6 jaar oud) ga je waarschijnlijk sneller voor een allrisk-dekking. Bij oudere auto’s wordt er liever gekozen om een beperkt casco erbij te nemen, naast de verplichte WA-verzekering.