MTB Sport

Online sportwinkel

Welke soort fittingen voor lampen zijn er?

Wanneer je de perfecte lamp voor jouw woonkamer hebt gevonden is het tijd om goed te bedenken wat voor soort peertje je in je lamp wilt. Want welke lichtbron past hier nu goed in? Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten fittingen en die passen echt niet allemaal in die lamp van jou. We vertellen je er graag meer over.

Wat is een fitting

Een fitting is een voorziening die gebruikt wordt om twee onderdelen aan elkaar te bevestigen zonder dat het één geheel wordt. Je kan ze dus altijd weer uit elkaar halen (draaien). Daarnaast is het een elektrische leiding waarin een lamp gemonteerd wordt. Maar wat zijn de meest voorkomende fittingen?

E27

De E27 is de grote fitting en wordt ook wel het meest gebruikt. De E staat voor Edison, ook wel de uitvinden van de gloeilamp. De breedte van de fitting wordt weergeven achter de E, in dit geval dus 27mm. De gemiddelde wattage van deze lichtbron ligt tussen de 5-60 Watt.

E14

De E14 is vervolgens een heel eenvoudige om uit te rekenen wat dit inhoudt. De E staat ook weer voor Edison waar de 14 voor 14mm staat. De E14 fittingen worden steeds populairder. Als je jouw lampen wilt dimmen dan raden we je aan te kiezen voor een dimbare E14 LED lichtbron te kiezen in plaats van een gloeilamp.

GU10

De GU10 is zeer gangbaar voor spotjes in bijvoorbeeld de keuken. Ze worden ook wel steekfittingen genoemd. De lichtbron duw je in de fitting en draait deze een kwartslag om deze vast te zetten. Het getal achter GU geeft aan wat de afstand in mm is tussen de pinnetjes.

Nog meer fittingen?

Naast deze 3 populaire fittingen zijne r ook nog de B22, Gu5.3, G4, G9 en G53 fittingen. Zo is er voldoende keuze voor jou!