MTB Sport

Online sportwinkel

Waar zijn wetsuits allemaal voor te gebruiken?

Iedereen kent ze wel, wetsuits. Je ziet ze vast wel eens voorbij komen, maar waar worden deze nou allemaal voor gebruikt en waarom gebruik je deze überhaupt? Een wetsuit is een pak dat je aantrekt bij verschillende soorten activiteiten. Je trekt wetsuits aan, omdat deze jouw lichaam weten te beschermen tegen onderkoeling die kan ontstaan door koud water. Naast het beschermen tegen het koude water heeft een wetsuit nog meer doelen. Zo kan een wetsuit je ook beschermen tegen andere gevaren in het water. Denk hierbij aan dingen als scherpe rotsen, koraal en dieren. Een wetsuit is gemaakt van een bepaalde stof, namelijk neopreen. 

Neopreen is een materiaal dat erg elastisch is en daarom ook super goed aansluit rond je lichaam. Omdat wetsuits zo nauwsluitend om je lichaam heen gaan kun jij hierdoor een stuk soepeler bewegen dan in andere stoffen. Ook is neopreen erg isolerend. Dit betekent dat het pak de warmte die jouw lichaam afgeeft heel goed bij jouw lichaam kan bewaren en dat deze warmte niet ontsnapt. 

Avontuurlijke activiteiten

Zoals hierboven al even kort benoemd werd kan een wetsuit voor super veel verschillende activiteiten gebruikt worden. De activiteiten waar een wetsuit voor gebruikt wordt zijn altijd in het water en deze activiteiten zijn vaak erg avontuurlijk. Een voorbeeld van een activiteit waar je echt een wetsuit aan moet is bijvoorbeeld waterskiën. Bij waterskiën ga je voor een langere tijd het water op en dit kan ook zeker tijdens iets koudere dagen. Om jouw lichaam dus goed op temperatuur te houden moet je hierbij dan ook een wetsuit aan. Naast waterskiën heb je natuurlijk nog veel meer. Zo heb je ook nog diepzeeduiken. Bij diepzeeduiken ga je met een zuurstoftank dieper de zee in om de wereld daar te bewonderen. 

Ook bij een sport als diepzeeduiken doe je een wetsuit aan. Hierbij zijn wetsuits niet alleen handig om je temperatuur goed te houden, maar het levert ook extra bescherming. Onderwater zijn namelijk nog wel eens scherpe rotsen of planten en daar kan een wetsuit ook super goed tegen helpen.

Verschillende soorten wetsuits

Als jij op zoek bent naar een wetsuit dan moet je even opletten, omdat er verschillende zijn. Als eerst heb je een shorty. Een shorty is een wetsuit met korte mouwen en pijpen. Dit is dus ideaal voor het warme weer. Dan heb je ook een shortarm. Dit is eigenlijk exact hetzelfde als een shorty alleen is een shortarm een stuk dikker dan een shorty. Een ander soort wetsuit is een steamer. Een steamer is een volledig pak dat erg dik is. Een steamer is ook het dikste pak en is dus het best te gebruiken in de koude seizoenen. Als laatst heb je dan nog een drysuit. Dit is eigenlijk niet echt een normaal wetsuit, omdat deze helemaal geen water binnenlaat. Je kunt hieronder ook gewoon kleren dragen.

Waarom is het gebruiken van een wetsuit belangrijk?

Het gebruiken van een wetsuit kan jouw lichaam beschermen tegen verschillende dingen, zoals je hierboven hebt gelezen. Om jezelf dus goed te beschermen is het dan ook echt aan te raden om altijd wetsuits te dragen wanneer dit aangeraden is.