MTB Sport

Online sportwinkel

De compressor, het apparaat verder toegelicht

Met een compressor kun je ontzettend veel. Het is een apparaat dat vaak wordt gebruikt bij veel verschillende werkzaamheden. Op een bouwplaats zul je een compressor vaak tegenkomen. Maar niet alleen op een bouwplaats kun je dit apparaat goed gebruiken. Ook kun je het gebruiken voor verschillende werkzaamheden en zijn er meerdere soorten compressors. Het hangt van de werkzaamheden af, welke compressor je het beste kunt kiezen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een compressor nu eigenlijk is, wat je ermee kunt en welke soorten er zijn. Wil je hierover meer weten? Lees dan snel verder.

Wat is een compressor?

Een compressor heeft een multifunctionele inzet. Simpel gezegd is het een apparaat dat lucht samenperst, zodat het omgezet wordt in druk. Met deze druk kun je allerlei verschillende handelingen uitvoeren. Daar zullen we later op in gaan. Een compressor bestaat uit verschillende onderdelen. Hij heeft onder andere een aanzuigmotor welke de lucht dus aanzuigt. Er zit ook een tank in. Hierin wordt de lucht opgeslagen. Er is een ventiel aanwezig, waarlangs de lucht wordt uitgeblazen. Ook zit er een slang aangesloten op het ventiel. Via deze slang gaat de lucht naar buiten. Er zijn manometers aanwezig, deze registreren en geven de druk weer. Als laatste is er een tweede ventiel dat overtollige lucht aflaat.

Wat kun je doen met een compressor?

Zoals eerder genoemd, kun je met een compressor of schroefcompressor verschillende handelingen verrichten. Het is een handige multitool. Je kunt hem dus inzetten voor verschillende klussen. De samengeperste lucht komt naar buiten met behulp van hulpgereedschap. De lucht komt gedoseerd vrij. Met een compressor kun je voor langere tijd divers gereedschap aandrijven. Zo kun je er banden mee oppompen, spijkers en nieten schieten, slijpen, boren, tegels weghakken en verf spuiten. Dit zijn maar enkele voorbeelden, je kunt met een compressor nog veel meer handige klussen uitvoeren. Omdat je er zoveel mee kunt, is het een geliefd apparaat dat vaak gebruikt wordt.

Soorten compressoren verder toegelicht

Een compressor is een apparaat dat is voorzien van een persluchtsysteem. Simpel gezegd is er onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten. Oliegesmeerde compressoren en olievrije compressoren. Een olievrije compressor maakt geen gebruik van olie, waar een oliegesmeerde compressor dat wel doet. De laatste draait juist soepel door de aanwezige olie. Het voordeel van een oliegesmeerde variant is het feit dat hij stiller en goedkoper is. Het nadeel is dan weer dat hij zwaar en moeilijk verplaatsbaar is en dat er regelmatig olie moet worden ververst. De voordelen van een olievrije compressor zijn de lange levensduur en het compacte formaat. Nadelen zijn de prijs en het geluid dat hij maakt.

Aandachtspunten tijdens de aanschaf

Wanneer je een compressor wilt gaan kopen, kan het lastig zijn om precies te weten welke soort je nu moet kopen. Het is belangrijk dat je weet wat voor werkzaamheden je wilt gaan doen en waar je de compressor dus voor wilt gebruiken. Ga je bijvoorbeeld verf spuiten? Dan heb je een compressor met een grote ketel nodig. Want bij een kleine ketel wordt de luchtdruk uiteindelijk minder, waardoor je een oneven resultaat krijgt. Zo´n ketel is aan te raden wanneer je het apparaat langer wilt gebruiken. Voor een niettang heb je logischerwijs minder druk nodig en dus een kleinere ketel. Bedenk je dus van tevoren wat je precies wilt gaan doen met de compressor.