Een wedstrijdbad aanleggen in jouw tuin doe je zo
Je moet er wel de ruimte voor hebben, maar als je over een grote lap grond beschikt is het een droom die voor menig sportzwemmer in vervulling gaat: een eigen wedstrijdbad aanleggen in de achtertuin.
Voordat je echter gebruik kunt maken van jouw nieuwe aanwinst, zijn er een aantal dingen die je moet doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Klic melding doen voor het afgraven van de tuin, de juiste afstanden afmeten en dergelijke. Ben je benieuwd naar waar je nog meer rekening mee moet houden? Lees dan snel verder!
Het begin van jouw nieuwe wedstrijdbad
Voordat je ook maar kan beginnen met het aanleggen van het nieuwe zwembad, moet je de specifieke locatie bepalen van waar je de grond wil gaan afgraven. Zodra je de specifieke coördinaten hebt bevestigd gekregen, kan je een Klic melding gaan doen.
Het is van essentieel belang dat je deze graafmelding maakt, om te voorkomen dat je eventuele schade aanbrengt aan leidingen of kabels die door jouw tuin lopen. Je kunt de Klic melding gemakkelijk aanvragen via de Klic App. De Klic melding kosten bedragen €32,- exclusief btw.
Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.
De vervolgstappen
Zodra je de informatie uit de graafmelding hebt ontvangen kan je rekening houden met het netwerk in jouw grond. Het afgraven kan beginnen! Zorg ervoor dat je tussen de 1 en 1 meter 20 extra uitgraaft voor het storten van de betonfundering.
Als je helemaal klaar bent met het afgraven en de ruimte er omheen ook schoon hebt gemaakt, kan je aan de volgende stap beginnen: het storten van de betonvloer. Dit is het fundament van jouw zwembad, dus het is belangrijk dat de bodem perfect recht is afgegraven. Om jezelf van een rechte ondergrond te verzekeren kan je het beste met een laser werken die de grond waterpas oplevert. Voor het gieten kan je rekening houden met zo’n 15 tot 20 centimeter. Dit is vaak al voldoende.
Vervolgens ga je de muren optrekken van jouw zwembad. Dit kan je doen met ofwel betonblokken of bouwstenen van polystyreen. Die laatste zijn wat duurder maar wel lichter om mee te werken.
Indien gewenst – het blijft jouw feestje – kan je ervoor kiezen om inbouwdelen in het zwembad te installeren zoals een trap of verlichting. Anderen, zoals een aanzuigpunt en bodemputje zijn wel verstandig om vanaf het begin al mee te nemen! Vervolgens breng je de zwembadfolie (indien gewenst) aan en de filterinstallatie. Nog even het bad vullen en jij bent klaar om te sporten in jouw nieuwe wedstrijdbad!