Wist jij al wat een kredietverzekering was?
Kredietwaardigheid, kredietverzekering… klinkt leuk, maar wat houdt dit in? Deze verzekering is wel iets voor ondernemers als ze zichzelf willen beschermen tegen onnodige kosten. Denk hierbij aan klanten die de facturen niet betalen of wanneer je zelf je lening niet meer kan betalen. Hoe werkt dit dan? Lees meer hierover in dit blog.
Het aflossen van eigen krediet: een kredietverzekering
De term Kredietverzekering is eigenlijk iets wat verwijst naar twee verschillende verzekeringen. Verwarrend, he? En om het nog lastiger te maken: onder deze twee verzekering vallen er ook nog meerdere manieren om jezelf te verzekeren. Let dus goed op welke je gaat afsluiten! Maar welke mogelijkheid is dan eigenlijk goed voor jou en je bedrijf?
In de meeste gevallen wordt met een kredietverzekering een verzekering van eigen krediet bedoeld. Deze wordt vaak afgesloten wanneer iemand (langdurig) ziek wordt of (tijdelijk) werkloos is. Zodra je deze verzekering hebt afgesloten, ben je er van verzekerd dat de aflossing van jouw lening doorgaat als jij het even niet kan betalen. Dan betaal je dus een deel van de maandelijkse aflossingsbedrag dat je verzekert. Bij ongevallen zoals onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid wordt dit aflossingsbedrag voor een bepaalde periode door de verzekeraar betaald.
Het ontvangen van debiteuren bedragen: een andere soort kredietverzekering
De andere soort kredietverzekering waar soms gesproken over wordt is de verzekering van debiteuren bedragen. Als bedrijf heb je wel eens te maken gehad met rekeningen van klanten die niet (op tijd) worden betaald. Jij verliest geld aan de klant, waardoor je ook gelijk verlies lijdt. Wat nu? Voor dit soort gevallen kan het handig zijn om een kredietverzekering af te sluiten die je beschermt tegen dit soort situaties. De verzekeraar draait dan op voor de kosten wanneer een klant de rekening niet kan betalen. Let wel op: als een klant niet wil betalen, dan draait de verzekeraar niet op voor deze kosten. In dit geval is het misschien beter om een incassobureau in te schakelen, als het zelf niet lukt om je geld te innen.
Van deze type kredietverzekering bestaan er ook nog verschillende soorten. Denk hierbij aan een verzekering per transactie, een verzekering per debiteur, Een kredietverzekering per land en een omzetverzekering. Elke verzekering is afgestemd om bepaalde conflicten op te lossen. Een verzekering per transactie kan bijvoorbeeld handig zijn als je af en toe een enorm bedrag van een klant ontvangt. Heb je een klant van wie je regelmatig grote bedragen ontvangt, dan kun je beter voor een verzekering per debiteur (klant) gaan.
Doe je voornamelijk zaken met één of meerdere landen? Dan kun je een verzekering per land afsluiten. De omzetverzekering is de een uitgebreide en meest voorkomende kredietverzekering. Hierbij wordt je gehele omzet verzekerd tegen het niet-betalen door debiteuren.
Bescherm je bedrijf tegen onnodige kosten
Door je te verzekeren hoef je je geen zorgen meer te maken over betalingen die niet worden betaald, of het nou jezelf is of klanten. Je loopt als ondernemer namelijk geen risico meer op dit gebied door een verzekering. De angst voor niet-betalen zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bereken eens wat het jouw organisatie kost als een grote klant plotseling niet meer betaalt. Hierbij vergeleken is een verzekering vaak relatief een kleine investering.